Ясни са фирмите, които ще санират блокове "Прогрес" и "Иглика" в Тервел

По-големият от двата жилищни блока – Блок „Иглика“ в Тервел ще бъде саниран от Консорциум „Добруджа Билдинг – Линк“. В него участват две дружества – „Добруджа Билдинг“ ЕООД и „Линк-Русе“ ЕООД.

Ясни са фирмите, които ще санират блокове "Прогрес" и "Иглика" в Тервел

Първото от двете дружества ще изпълнява всички строителни работи, а второто – ще изпълни проектирането и авторския надзор. Цената, която ще бъде платена за строителните работи е 638 400 лв. без ДДС. Фирмата ще има право да получи и 63 840,00 лв. без ДДС и за непредвидени работи, в случай че се установи необходимост от извършване на такива в хода на строителството. За проектиране и авторски надзор ще се заплатят общо 40 041,00 лв. Средната цена за строителство за 1 кв.м. площ в санирания блок „Иглика“ е 112 лв. без ДДС и без непредвидени разходи. В този блок жилища имат 69 собственици. Инвестицията средно за 1 жилище е 9 252,17 лв. без ДДС – отново без непредвидени разходи



По малкият от двата блока, блок „Прогрес“ ще бъде саниран от друг консорциум - "Инженеринг Изгрев" 11, съставен от дружествата «Калея Трейд» ЕООД гр. Варна и "Бул Строй Консулт-Варна" ЕООД. „Калея Трейд“ ЕООД е фирмата, която ще изпълнява строителството, а „Бул Строй Консулт – Варна“ ЕООД ще изработи проекта и ще изпълни авторският надзор. Офертата на консорциума е за строителство на стойност 386 365,40 лв. без ДДС. За непредвидени разходи върху СМР са оферирани 38 636,54 лв. Тази сума фирмата ще получи, в случай че възникне необходимост от изпълнение на непредвидени от проектантите работи. За проектиране и авторски надзор ще се изплатят общо 24 734,90 лв. Средната цена за строителство за 1 кв.м. площ в санирания блок „Прогрес“ е 123,40 лв. без ДДС и без непредвидени разходи. В тази сграда жилища имат 42-ма собственици, живеещи в три входа. Инвестицията средно за 1 жилище е 9 199,18 лв.без ДДС и без непредвидени разходи.

В процес на оценка са офертите, които общо 10 дружества подадоха за санирането на други две панелни сгради – блоковете „Детелина“ и „Хан Тервел“. За тези два блока отварянето на офертите бе на 9-ти май. Очаква се оценката да приключи в края на месеца.

Също на етап оценка са и офертите на дружествата, които ще изпълняват строителен надзор и инвеститорски контрол при строителството.

След подписването на договорите, за всяка от сградите общината ще организира среща между собствениците и изпълнителите на строителството и надзорните дейности. Ще бъдат изяснени отговорностите на изпълнителите и на общината, както и правата и задълженията на собствениците в процеса от започване на проектирането до приключване на строителните работи.