1005 зрелостници на матура и 1309 седмокласници на външно оценяване се очакват утре

1005 заявления за явяване на задължителната матура по български език и литература са подадени от абитуриентите в добричка област, съобщи началникът на РИО Любомир Тодоров.

1005 зрелостници на матура и 1309 седмокласници на външно оценяване се очакват утре

Изпитът ще се проведе в 14 училища, като за град Добрич това са шестте професионални и езикова гимназии. Зрелостниците трябва да са заели местата си в 7.45 часа в залите. Времето им за работа е 4 часа, а за децата със специални нужди – 6 часа, като са им осигурени учители – консултанти.




Видеокамери във всяка зала, в която ще има матури, умни датчици за улавяне на съмнителни сигнали, предварително уточняване на точното място, на което ще работи всеки зрелостник, са само част от мерките, които Министерството на образованието и науката ще вземе тази година, за да осигури максимална честност при провеждането на държавните зрелостни изпити.

Освен без мобилни телефони, както беше и досега, зрелостниците тази година ще влизат в залите и без химикалки. Там квесторите ще им раздават еднакви, пишещи с черен цвят химикалки. Без телефони и химикалки ще влизат и квесторите.

Националното външно оценяване по български език и литература за седмокласниците ще започне по-късно. Те трябва да са по места в 9.45 часа, защото в част от учебните заведения, се застъпват с матурите. Всеки седмокласник ще полага изпит в своето училище или в общо 61 учебни заведения в областта. Продължителността на задължителния модул е 60 минути, а на втория допълнителен модул е 90 минути.