Добруджа 07 иска да запази шампионския си състав за Шампионската лига

Миро Живков ще води отбора за четвърта поредна година. Домакинските мачове в Европа ще се играят във Варна, а резервен вариант е Русе. Нова зала в Добрич е следващата голяма цел на клуба.

Добруджа 07 иска да запази шампионския си състав за Шампионската лига

Подробности около участието на ВК Добруджа 07 в евротурнирите бяха разяснени на пресконференция днес от ръководството на волейболния клуб - президента Галин Господинов и Веселин Велев и Драган Нешич - членове на управителния съвет.




Със спечелването на титлата в България добихме право на участие в Шампионската лига, но преди да приемем трябваше да си отговорим на 3 основни въпроса - финансиране, селекция и зала, сподели президентът на клуба Галин Господинов. Работата и по трите направления продължава, но след 5-часово заседание на управителния съвет в четвъртък е било взето решението Добруджа 07 да играе в Европейската Шампионска лига по волейбол за мъже. Още на следващия ден заявката за участие е подадена.

За четвърти пореден сезон старши треньор на Добруджа 07 ще бъде Мирослав Живков, под чието ръководство отборът игра 5 финала за 3 години - 3 за купата и 2 за първенство. Новите имена в отбора ще зависят от неговото желаение кои да бъдат привлечени.

На състезателите от шампионския състав, сред които има и петима национали на България, ще бъдат предложени нови 3-годишни договори. На този етап всички досегашни волейболисти на Добруджа 07 са изразили желание и готовност да останат. В следващите 2 седмици те ще имат възможност да подпишат новите си контракти с клуба.

Философията на клуба е да участваме в Шампионската лига с волейболистите, които направиха Добруджа 07 шампион, заяви Веселин Велев. В тяхно лице виждаме млади, интелигентни хора, с изключителни спортни възможности и потенциал, добави той.

Участието в Шампионската лига ще даде възможност на състезателите за израстване, отбеляза Галин Господинов. Искаме да развиваме спортисти, които да станат основата на българския волейбол, сподели президентът на Добруджа 07.

Поради липса на подходяща зала, отборът ще играе домакинските си мачове от евротурнирите в Двореца на културата и спорта във Варна. Когато той е зает, ще се ползва новата зала в Русе. "Добротица", главно заради колоните в нея, няма как технологично да бъде пригодена към изискванията за височина и др. От клуба се надяват на подкрепа от страна на общината, правителството и министерството на спорта, за да може Добрич да се сдобие с нова зала, в която Добруджа 07 да домакинства при следващи участия в евротурнирите.

Регламентът предвижда 3 елиминационни кръга в 2 мача на разменено гостуване преди груповата фаза на Шампионската лига. Достигналите до нея ще бъдат разделени в групи от по 4 отбора и ще играят всеки срещу всеки по 2 мача - домакинство и гостуване. Ако Добруджа 07 отпадне от Шампионската лига в първия или втория кръг на елиминациите, ще продължи участието си в Европа във втория по сила турнир - Купата на CEV.

Ние сме единственият волейболен клуб в България с толкова много на брой спонсори - общината и 35 фирми, но имаме нужда от още, отбеляза Драган Нешич. Най-голямата помощ от страна на кметството ще бъде проект за нова зала за 2500-3000 зрители за всички спортове в града, смята специалистът, водил едни от най-силните клубни и национални отбори в Европа. Проектът Добруджа 07 е създаден с много труд и лични средства и функционира като европейски отбор, отбеляза Драган Нешич.

Искаме да създадем една по-добра среда за живот в града и той да бъде предпочитан от младите хора, те да живеят в него, да останат тук, обясни каква е целта на ръководството на Добруджа 07 президентът Галин Господинов.