Потвърдиха наказанието на пиян шофьор, опитал да заблуди съда

62-годишен тракторист се почерпил солидно след работа и прибирайки се с личния си автомобил, се ударил в дърво - лансирал версията, че е пил след катастрофата

Потвърдиха наказанието на пиян шофьор, опитал да заблуди съда

С присъда от 22-ри февруари, т.г., 62-годишният С.А.Н. от Вранино е признат за виновен от Районен съд - Каварна, че шофирал в нетрезво състояние на 5-ти септември м.г. Наложена му е условна присъда от 9 месеца, както и лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от една година. В тежест на подсъдимия били възложени и сторените по делото разноски. Недоволен от присъдата, С.А.Н. я обжалва пред Окръжен съд – Добрич.



Установено е, че подсъдимият, правоспособен водач на МПС категории „А”, „В” и „АМ” работел като тракторист в с. Челепочене, община Каварна. На 05.09.2015 г., след приключване на работния ден и като употребил алкохол, подсъдимият тръгнал да се прибира към дома си в с. Вранино, управлявайки собствения си лек автомобил марка „Мерцедес 200Е”. Движейки се по пътя между двете села, двигателят на автомобила спрял да работи, подсъдимият се опитал да го задейства, но не успял. Решил да ползва естествения наклон на пътя, за да запали мотора, пуснал автомобила да се движи на заден ход по инерция, с намерение да включи двигателя. При това движение, обаче не успял да контролира автомобила в пълна степен, колата напуснала пътното платно и със задната си част се ударила в крайпътно дърво, като самата задна част на автомобила пропаднала в канавката. След това подсъдимият заспал в автомобила.

Около 02,30 часа на 06.09.2015 г., шофирайки по пътя, свидетелка видяла катастрофиралия автомобил на подсъдимия и уведомила дежурния оператор на тел. 112, като обяснила, че в автомобила има човек. На място пристигнали полицаи от РУ – Каварна. Единият от тях проверил дали подсъдимият има пулс, като в този момент Н. се събудил. Полицейските служители го попитали  дали се чувства добре, той отговорил положително. Усещайки миризма на алкохол, те поканили подсъдимия да бъде проверен за алкохол. При извършения тест с дрегер се отчело наличие на 1,67 промила алкохол в издишвания въздух и на подсъдимия и му бил  съставен акт, с който били иззети шофьорската му книжка и  контролния талон, а в последствие Н. бил отведен в спешна помощ за кръвна проба, резултатът от която отчел 1,77 промила алкохол в кръвта.

Подсъдимият се опитал да убеди правораздаването, че не е управлявал автомобила след употреба на алкохол, а е пил след удара в крайпътното дърво, но доказателствата отхвърлят тази версия като недостоверна, вкл. нескопосан опит да му изградят алиби съпругата му и приятелят по чашка.

При извършената служебна проверка не се констатират процесуални нарушения. Добричкият окръжен съд потвърждава изцяло първоинстанционната присъда, като решението не подлежи на жалба и протест.