Известният географ-пътешественик проф. Румен Пенин гостува в библиотеката

В дните на Националната библиотечна седмица, на 12 май 2016 г. в Регионална библиотека "Дора Габе" бе открита пътуващата фотоизложба на проф. Румен Пенин, географ-пътешественик, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", автор на десетки учебници и учебни помагала по география на издателство "Булвест 2000". Фотоизложбата "Географията - пътешествие и приключение" е втората такава изложба на професора и е организирана от издателства АНУБИС-БУЛВЕСТ.

Известният географ-пътешественик проф. Румен Пенин гостува в библиотеката

Над 200 граждани на Добрич - ученици, преподаватели и читатели на библиотеката присъстваха на събитието, за да чуят увлекателния разказ на пътешественика за смисъла да пътуваш и опознаваш света. По-рано през деня проф. Пенин се срещна с добрички журналисти.



На проявата присъства арх. Боян Коларов, зам.-кмет при община град Добрич, който откри изложбата. Директорът на библиотеката Невяна Христова представи автора и благодари на организаторите за прекрасната възможност библиотеката да бъде домакин  на изложба атрактивната и интересна изложба, както за учениците, така и за техните учители и родители. „За нас е чест и удоволствие да приветстваме с добре дошъл професор Пенин”, сподели Невяна Христова и покани преподавателите по география до 27 май да се възползват от възможността да провеждат уроците си в нетрадиционна обстановка сред платната на пътешественика.


След официалното откриване, в интерактивния кабинет на библиотеката, се проведе среща на проф. Румен Пенин с преподаватели и ученици от добричките училища, а темата на лекцията бе „Индонезия”. Сладкодумният пътешественик представи на ученици и преподаватели своя поглед към екзотична, далечна и примамлива Индонезия. Лекцията по география провокира интереса на присъстващите, а най-вдъхновените бъдещи географи си взеха автограф от професора.


Професор Пенин е посетил е над 100 държави. Автор е на поредицата на издателство "Булвест 2000 " "География на океаните и континентите - География на Африка, География на Южна Америка, География на Северна Америка", "Природна география на България"и др. Предстои излизането на най-новата му книга "География на Азия". Изложбата съдържа 40 платна. Това, предишната е била преди 12 години. От м. май 2013 г. до сега изложбата е посетила над 20 града, преди да посети Добрич.