Изложба, посветена на Дора Габе в Дъбовик

С реновираната експозиция „Дора Габе – дъщерята на Златна Добруджа” в село Дъбовик, Исторически музей – град Генерал Тошево си поставя за цел да представи ключови епизоди от живота и творческата работа на изтъкнатата българска поетеса, преводачка и общественичка Дора Габе, която е родена и израснала в Добруджа, следвайки нейните завети.

Изложба, посветена на Дора Габе в Дъбовик

„На мене всичкото ми даде Добруджа. Равнината и – чувството за необятност, небето и – близостта на звездите. И най-вече морето… Да, у мене е имало нещо. И тя го е пробудила… И до днес очите ми не могат да се наситят на добруджанските простори… България се гордее с Добруджа, а аз се гордея, че съм добруджанка”, казва тя.



За реализация на експозицията са използвани снимков материал от фонда на РИМ – Добрич, на РБ „Дора Габе” гр. Добрич и на музея. Гост на откриването на експозицята ще бъде Виолета Пенева, родственица на Дора Габе и основен дарител на ордените и медалите, книгите, фотосите и личните вещи на поетесата.

Откриването на обновената експозиция е насрочено за днес от 10.00 часа в село Дъбовик и с нея ще бъде поставено началото на културните прояви, които ще бъдат представени на широката публика по повод Международния ден на музеите и Нощта на музеите.