Нестандартно клавирно трио свири довечера в Добрич

За първи път ми се случва поканата за фестивал в България или чужбина да е подписана лично от кмета - това е израз на уважение към артистите и показва, че обществеността на Добрич е съпричастна с идеите на фестивала, сподели пианистът Ростислав Йовчев. Музикантите са силно впечталени от организацията на фестивала и публиката в Добрич.

Нестандартно клавирно трио свири довечера в Добрич

Седмицата на камерната музика с международно участие започна вчера в Добрич. Организатори са Община град Добрич и Музикална къща "Катлин". Нестандартно като състав трио - пиано, фагот и кларинет, ще свири тази вечер, вторник, в огледална зала "Нели Божкова". Концертът на Ростислав Йовчев - пиано, Светослав Славчев - фагот и Росен Идеалов - кларинет започва в 19.00 часа днес, 10 май. В програмата са включени произведения на Лудвиг ван Бетовен, Михаил Глинка и Йоханес Брамс. Входът за всички концерти от Седмицата на камерната музика в Добрич е свободен.



Като непреходен определи фестивалът пианистът Ростислав Йовчев, отбелязвайки, че той е създаден през 1975 година. Само още един камерен фестивал в България има подобна дългогодишна история - този в Пловдив. Добрич е запазил нещо наистина ценно, заяви Ростислав Йовчев. През годините световни артисти са били участници на фестивала, който възпитава поколенията в духовни ценности, заяви пианистът. Той сподели, че за първи път получава покана за участие на фестивал, която е подписана лично от кмета. За него това е израз на уважение към артистите.

Традициите тук се усещат и в публиката, бяхме сред нея на първия концерт снощи и сме впечатлени от вниманието и разбирането на публиката в Добрич, заяви Росен Идеалов. Той изказа огромна благодарност към организаторите за прекрасното посрещане. Организацията на фестивала е перфектна във всяко отношение - осветление, пултове, репетиционно време в залата, отбеляза Росен Идеалов.

За мен е огромна чест да свиря на тази сцена, заяви Светослав Славчев. За мен е много голямо удоволствие да свиря заедно с моите колеги, защото музика се прави от единомишленици, добави той.


Росен Идеалов завършва НМА "Проф. П. Владигеров" София, в класа на проф. Сава Димитров по кларинет и на проф. Константин Чилев - камерна музика. Завоювал е престижни награди в редица международни музикални форуми и е носител на призове и високи отличия. Преподава в НМУ „Л. Пипков“ и в НМА „Проф. П.Владигеров“ София. Осъществил е световните и българските премиери на над 250 произведения, над 100 от тях специално написани за него. Записал е десетки произведения и СD.  Изнасял е лекции в САЩ, където е водил майсторски класове. Активно концертиращ артист. Автор е на много преработки и на каденци за концерти и пиеси за кларинет и оркестър.

Светослав Славчев завършва НМА "Проф. П. Владигеров" в София в класа по фагот на Йордан Методиев. Работи като инструменталист в ралични оркестри и камерни състави, 10 г. е бил фаготист в оркестъра на Държавна Опера Варна. Участвал е в много музикални фестивали, изнася рецитали и камерни концерти, както и гастролира в много оркестри в България. Като артист на свободна практика работи в сътрудничество с редица утвърдени български и чуждестранни музиканти в различни проекти и е реализирал записи за CD, радиа и медии.

Ростислав Йовчев завършва НМА "Проф. П. Владигеров" София при проф. Атанас Куртев. Лауреат на редица наши и международни конкурси, както и е носител на високи отличия и престижни награди. Активно концертира като солист и камерен изпълнител в България и в чужбина. Има издадени многобройни CD и осъществени записи за медии по цял свят. Преподавал е в във Висшия Музикален Институт в гр. Сус, Тунис. Член на жури на национални конкурси. През 2013 г. получава степен Доктор. В момента е професор по пиано в НМА и ръководител катедра „Пиано“ в теоретико-композиторския и диригентски факултет.

В програмата:

Лудвиг ван Бетовен
Трио ор. 11 B Dur за кларинет, виолончело и пиано (аранжимент за фагот - Светослав Славчев)
         I Allegro con brio
         II Adagio
         III Allegretto – Tema con variationi  “Pria ch`io L`impegno”

Михаил Глинка
Патетично трио за кларинет, фагот и пиано
          I Allegro moderato
          II Scherco Vivacissimo
          III Largo
          IV Allegro con spirito

Йоханес Брамс
Клавирно трио Ор.114 a moll за кларинет, виолончело и пиано
(аранжимент за фагот – Светослав Славчев)
          I Allegro
          II Adagio
          III Andantino grazioso
          IV Allegro