Мери Попинз от рода на хвърчащите хора на добричка сцена

Известният български режисьор Леонард Капон поставя на сцената на Държавен куклен театър „Дора Габе” пиесата „Мери Попинз”. Премиерата е на 28-ми април, от 18 часа.

Мери Попинз от рода на хвърчащите хора на добричка сцена

За актьорите е голямо предизвикателство, защото в постановката има взаимоотношения между живи хора и кукли, споделя той.



Изборът му попаднал на Мери Попинз, защото е от малкото летящи герои в класиката за деца в световен мащаб. Идеята е да възпитаме у децата да не се страхуват да откриват неочакваното навсякъде, да умеят да „пътуват с вятъра”.

В търсене на връзката с българската класическа драматургия и приказка, авторът открива свое вътрешно мото у стиха на Валери Петров за „рода на хвърчащите хора”: „как малко ни боли, когато някой ни напомни, че и ние сме били от рода на хвърчащите хора”.


3 стилистики се преплитат в сценографията: жив план, обемни и плоски кукли. В противовес на живите отношения между Мери Попинз и децата, плоските кукли онагледяват взаимоотношенията между възрастните, като в комикс – формализирани до голяма степен, с малко думи, с малко движения и без никаква мисъл, и затова малко ни боли накрая, споделя Капон.


Сценографията е на проф. Васил Рокоманов, а куклите са изработени от съпругата му Силва Бъчварова. В ролите се превъплъщават актьорите Мира Демирова, Сибел Азисова, Ренета Николова, Мустафа Исмаил и Румен Куртев.


На международния фестивал „Двама са малко, трима са много”, в Пловдив през септември, ДТК „Дора Габе” ще се представи с друга постановка на Лео Капон – „Къде отиваш, конче?”, съобщи директорът на театъра Петър Петков.