260 участници в Маратона на четенето в Регионална библиотека "Дора Габе"

Маратонът на четенето в Регионална библиотека "Дора Габе", посветен на Международния ден на книгата и авторското право – 23 април, събра над 260 участници от всички възрасти.

260 участници в Маратона на четенето в Регионална библиотека "Дора Габе"

Маратонът на четящите хора обедини ученици от добричките училища, партньори на библиотеката, читатели, граждани в желанието ни да четем заедно, да събудим актьора във всички един от нас и чрез знанието да постигнем вътрешна свобода. Освен четене на текстове от любими автори, програмата включваше драматизации по български народни приказки и рисуване по прочетеното с учениците от третите класове на СОУ „Димитър Талев”. В литературния празник участваха и възпитаници на СОУ "П. Р. Славейков", ОУ "Стефан Караджа", ПГ МЕ "М. Ломоносов".



Старт на маратона даде Елка Димова - замесник-кмет на Община град Добрич, която поздрави участниците и им пожела да откриват нови хоризонти с книгите.


Директорът на библиотеката Невяна Христова обяви най-активните читатели на годината - Владислав Йонков Станчев, който е в първи клас и Атанас Стоянов Георгиев на 73 г., най-четящ клас - четвърти В клас на СОУ "Димитър Талев" с класен ръководител Красимира Хинева, най-активен партньор - ЦДГ № 9 „Пчеличка”. Отличените читатели получиха грамоти и книги.

Маратона откри ученикът от СОУ "П. Р. Славейков" Александър Петров с четене на свои есета и стихотворения. Александър е в 7 клас и участва в Клуб за творческо писане "Литературната къща" - Добрич с ръководител Генка Петрова. След това в маратона се включи и поетесата Валентина Добринчева, която прочете своя разказ "Слънчовка", както и разказа на Георги Божинов "Черешово време".

Участниците четоха произведения на Ангел Каралийчев, Елин Пелин, Ран Босилек, Роалд Дал, Памела Травърз, Джани Родари, български народни приказки, материали за М. В. Ломоносов и др.

В Обучителния център на библиотеката днес се проведе и информационен час на тема Вроцлав /Полша/ - Световна столица на книгата за 2016 година с потребители на библиотечни услуги. Чрез мултимедийна презентация библиотечен специалист представи дейностите на град Вроцлав като Световна столица на културата, фестивали и събития, свързани с четенето, книгоиздаването, преводаческата и библиотечната дейност, информация за града и неговите забележителности.

За единадесети пореден път Регионална библиотека "Дора Габе" подкрепи Националната кампания "Маратон на четенето" и инициативата "Похода на книгите", инициирани от Българска библиотечно-информационна асоциация и Асоциация "Българска книга". В дните между 2 и 23 април бе организиран истински празник за четящите хора, изпълнен  с литературни четения, премиери, изложби, презентации, информационни дни. Целта на кампанията е да утвърдим отново библиотеките като значимо място за четене, общуване и срещи.