Генерал Тошево посреща Цветница с рекорден брой участници

На 24 април (неделя) от 10:00 часа 36 фолклорни групи и 41 индивидуални изпълнители ще се надпяват на тазгодишното издание на Общински фолклорен събор “Цветница” 2016.

Генерал Тошево посреща Цветница с рекорден брой участници

Проявата, която се организира ежегодно по случай християнския празник, е част от културния календар на Община Генерал Тошево и тази година ще събере рекорден брой състави и изпълнители.



В залата на първия етаж на сградата на Община Генерал Тошево ще бъдат представени много добруджански ритми и обичаи, популярни фолклорни песни и традиции, които ще покажат богатството и разнообразието на културно-историческото ни наследство. Целта на мащабното събитие е да се популяризира народното творчество сред младите.

По време на фолклорния маратон публиката ще може да се наслади на безупречните изпълнения и танци, които ще бъдат съпроводени от професионални музиканти. 


Народният празник “Цветница” (“Връбница”) е един от най-обичаните пролетни празници, който се отбелязва в Добруджанския край от векове. Той се е утвърдил като символ на цветята, младостта и порива за щастливо бъдеще. От преданията и легендите се знае, че на този ден, момичетата сплитат венци от клоните на “четена” в църквата върба, а след това цялото население се събира на мегдана, за да почете празника с танци и много веселие.