Върховният административен съд касира изборите за общински съветници в Балчик

ВАС потвърди решението на Добричкия административен съд за касиране на изборите за общински съветници в Балчик, произнесено на 27-ми ноември 2015 г. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Върховният административен съд касира изборите за общински съветници в Балчик

Припомняме, че делото беше заведено по жалби на ПП ”Национален фронт за спасение на България”, ПП”Алтернатива за българско възраждане”, ПП “Движение за права и свободи”, ПП “ГЕРБ” и ПП “Българска социалистическа партия” срещу решението на Общинска избирателна комисия на Балчик, с което са обявени резултатите от местните избори за общински съветници, проведени на 25.10.2015 г.



Посочени бяха несъответствия в протоколите и нарушения в различни изборни секции. Най-драстични бяха в село Безводица, където графологичната експертиза показа манипулация на протоколите.  Съдът наложи повторно преброяване на бюлетините и съдебно-изчислителна експертиза.

Вещото лице представя заключение, според което броят на действителните гласове се променя от 9153 на 9197. При брой на мандатите за общински съветници 21, общинската избирателна квота от 436 става 438. Според заключението промяната се изразява в промяна на общинската избирателна квота.

Изборът беше обявен за недействителен от ДАС, а в последствие обжалван от ОИК Балчик и политическите формации пред ВАС.