“Подобри гората” е мотото на тазгодишната Седмица на гората в Тошево

“Подобри гората” е мотото на тазгодишната Седмица на гората, традиционно отбелязвана в Генерал Тошево през първата седмица на април. Събитието е най-значимо за лесовъдите и работещите в системата на горите.

“Подобри гората” е мотото на тазгодишната Седмица на гората в Тошево

Посланието “Подобри гората” е и призив към гражданите да се включат активно в процеса – чрез дискусии, по-добра информираност за опазването и развитието на българските гори. Не е случайно и логото, което тази година изобразява гора от ръце. Слоганът заявява сериозната воля за реализиране на позитивни политики в сектора. 



Първият организиран Празник на залесяването е на 12 април 1925 година и е резултат от разбирателството между две министерства – на Народното просвещение и на Земеделието и държавните имоти. Днес 91 години по-късно, ТП-ДГС Генерал Тошево продължава с ежегодните инициативи и прояви с ученици от местни училища, в т.ч. залесяване на фиданки, беседи на теми, свързани с гората и нейното опазване за бъдещите поколения. 

През 2016 година се проведе инициатива с ученици от ОУ “Хр. Смирненски”, като се засадиха няколко дръвчета и се проведе събеседване на тема “Подобри гората”. Целта на тази кампания е да бъдат научени и възпитавани младите хора към грижа за гората и природата, а надеждите са чрез подобни прояви, децата да бъдат мотивирани да участват в дейности за опазване на околната среда.