Има надежда: Децата на Добрич - в семейството на четящите хора

За единадесети пореден път, от 2-ри до 23-ти април 2016 г., Регионална библиотека „Дора Габе” се включва в националната кампания Маратон на четенето и инициативата Походът на книгите, инициирани от Българска библиотечно-информационна асоциация и Асоциация „Българска книга“.

Има надежда: Децата на Добрич - в семейството на четящите хора



По повод 2 април - Международния ден на детската книга, на 1 април 2016 г. в Регионална библиотека „Дора Габе” се проведе Празник на книгата под наслов „С приказките на Ханс Кристиан Андерсен”, с ученици от 3“а“ клас на СОУ „П.Р.Славейков”, с ръководител Янка Вълкова.


Подходът на книгите откри директорът на библиотеката Невяна Христова, която поздрави децата с празника и им благодари, че се присъединяват към голямото семейство на четящите хора. Библиотечният специалист Тонка Иванова от сектор "Работа с деца" разказа на малчуганите за празника на детските книжки, който се отбелязва по целия свят вече 49 години,  кога е честван за първи път, какви събития се организират за всички четящи хора и защо точно тази дата е избрана от Международния съвет на детската книга.


Втори април е рожденият ден на Ханс Кристиан Андерсен, с чиито приказки израстват поколения деца по целия свят. Последва увлекателна беседа за живота и творчеството на големия детски писател, придружена с презентация, която провокира интереса на третокласниците. Забавни въпроси дадоха възможност на малчуганите да покажат колко много са чели и как добре познават творчеството на Андерсен.


Библиотечна витрина с приказките на Андерсен бе експонирана специално за празника на детската книга, за да могат учениците да разгледат всичко, което библиотеката притежава. Празничната литературна среща продължи с прожекция на филма „Гърло от бутилка” по едноименната приказка на Х.К.Андерсен.

На 1 април, по повод Международния ден на детската книга - 2 април, в сектор „Работа с деца” на Регионална библиотека „Дора Габе” гостуваха деца от III група на ЦДГ №12 „Щурче” с ръководител Деяна Йорданова. Освен беседа за приказния разказвач Андерсен, децата се запознаха с богатия детски фонд на библиотеката. Малчуганите разказаха една от любимите си приказки „Принцесата и граховото зърно”.