Наследник на възрожденеца Хадживълков посочи къде е гробът му

Иван Димитров Стойков е праправнук на Иван Хадживълков. Повече от 40 години живее в Германия, но от добричка медия разбира за инициативата за намирането на гроба на неговия дядо.

Наследник на възрожденеца Хадживълков посочи къде е гробът му

Споделя, че в семейната памет  Иван Хадживълков остава като скромен, много религиозен човек и фанатичен постник. Интересният му разказ прибавя нови щрихи към образа на нашия бележит възрожденец.



Увлекателната история съобщава за това как е била построена църквата „Св. Георги“ в града ни; как е бил осигурен първият свещеник за храма; с каква щедрост Иван Хадживълков е подпомагал „по-събудените деца“ и ги изпращал да учат в Роберт Колеж; приемал е всяка покана да стане кръстник, за да помогне на повече семейства;  имал е собствено пристанище и нелегално е изпращал много гемии на французите сред революцията; срещал се е с Левски неведнъж и е подпомагал дейността на комитетите; на празници е раздавал сукно за рокли на младите жени; издавал е вестник; имал е кантори в Истанбул и Кайро; организирал и подтикнал българската общност в града при строежа и иконописването на църквата.

Пред уредника Надежда Иванова от Регионален исторически музей – Добрич, наследникът на Иван Хадживълков посочи и точното място на гроба на своя дядо. Неговата майка Недка му го е показала още когато той бил съвсем малък. То почти съвпада с летописа на храм „Свети Георги” и е на няколко крачки, от посоченото от архиерейския наместник Иван Дойчев преди седмица, при сформирането на инициативен комитет за откриване на тленните останки на невероятния възрожденец.

Целият меморат ще стане част от научния архив на отдел „Възраждане”, а събраната допълнително информация във връзка с инициативата ще бъде огласена в съобщение на редовните годишни музейни четения.