Хидрофор ще решава проблема с лунния пейзаж в квартал 7

ОбС Добрич даде съгласие ВиК да изгради хидрофорна помпена станция, на площадката зад пенсионерския клуб в ЖК „Христо Ботев”

Хидрофор ще решава проблема с лунния пейзаж в квартал 7

Дружеството предвижда намаляване на налягането по уличните водопроводи, за да намали загубите на питейна вода, разходите за експлоатация и поддръжка, както и броя на авариите в зоната.



Проблемът с почти липсващата пътна настилка в кварталите под ЖК „Христо Ботев” непрекъснато се задълбочава, защото водопроводът там е много стар и не издържа на високото налягане на водата, което се подава, за да захрани блоковете във високите части. Амортизираната водопроводна мрежа се пука като слаби капиляри и авариите там са почти ежедневие. В резултат – улиците в кв. 7 и 8, заключени между ул. „Ген. Попов” и булевардите „Русия” и „Добруджа” са само понятие и на практика почти липсват.

Вляво от ул. „Хр. Ботев”, в най-високата й част, ще бъде изграден хидрофор, за да може общото налягане в системата да се регулира. Това решиха съветниците на Добрич на своето заседание вчера. Очаква се с това авариите да намалеят драстично, коментира зам.-кметът арх. Боян Коларов. Преди това обаче, трябва да се осъществи водният цикъл с подмяната на ВиК – мрежата и да се намерят средства за изграждането на хидрофора.

Към днешна дата, заради жестоките аварии, които са претърпели улиците – те не подлежат на изкърпване, а средства за т.г. в капиталовата програма на общината за цялостно асфалтиране – няма. Очаква се през май общината да получи отговор от финансиращия орган кои улици ще попаднат в проекта за водния цикъл и за кои ще се търси специфично финансиране. Едва тогава може да се даде конкретен отговор на живеещите в двата проблемни квартала кога отново ще имат улици.

Вчера министърът на околната среда и водите Ивелина Василева изрази надежда, че в рамките на тази година ще може да започне изпълнението на дейностите по водния цикъл, по време на годишната конференция „Стратегическа инфраструктура и инвестиции, България в свързана Европа“.