Депутат от Добрич осъди държавата в Страсбург

Правителството ще изпълни решенията на Европейския съд по правата на човека по три дела срещу България, едното от които е заведено от народния представител от ДПС Рушен Риза.

Депутат от Добрич осъди държавата в Страсбург

Правителството ще изпълни решение на Европейския съд по правата на човека по дело, заведено срещу България от Рушен Риза – депутат от Добрич, политическата партия ДПС и 101 български граждани, упражнили правото си на вот на парламентарните избори през 2009 г. в 17 избирателни секции в Турция. Те твърдят, че решението на Конституционния съд да анулира изборните резултати в 23 избирателни секции в Турция е накърнило несправедливо правото им да се кандидатират и правото им да гласуват.



Съдът приема тези мотиви като посочва пропуски във вътрешното законодателство и липсата на възможност да се проведат нови избори, които водят до формално решение на КС, накърняващо неоправдано правата на жалбоподателите. ЕСПЧ постановява, че самото установяване на нарушението е достатъчно справедливо обезщетение за претърпените неимуществени вреди и присъжда само разходи и разноски по делото в размер на 6000 евро.