Продължава порочната практика учители да събират "дарения", алармираха родители

Възмутени от събирането на дарения в Хуманитарна гимназия родители се събраха пред учебното заведение днес. Те заявиха, че не се спазват принципите на доброволния акт, а се събират средства с императивен тон от учителка в ХГ „Св. св. Кирил и Методий”.

Продължава порочната практика учители да събират "дарения", алармираха родители

По решение на училищното настоятелство се събират по 15 лева на срок от ученик за обновяване на базата. Начинът по който се извършва това и конкретизирането на сумата възмущават родителите на ученици в 1-ви „Д” клас: „Трябва да се съберат парите за даренията до 25-ти март!” е  изписал на дъската класният ръководител.



Дарението е доброволен акт, категорични са те и настояват децата да не бъдат използвани като заложници във взаимоотношенията родител – учител, особено в крехката възраст на първолаците. Посочен беше и пример за дете, което се обръща към родител: „Татко, ти не ме ли обичаш?... А, защо не носиш парички в училище?”


Директорът на гимназията Тодор Георгиев разговаря с журналистите от името на председателя на училищното настоятелство Пепа Стоянова. Той съобщи, че от 2 години чрез дарения се реновира базата в сградата. Практиката – ремонт на класните стаи от родителите, обзавеждане и техническо оборудване – от училището вече е доказана, като тази година се предвижда освен ремонт на кабинети на четвъртия етаж и обособяване на малък физкултурен салон, защото големият е недостатъчен. 

В гимназията учат 920 деца, като не всички родители са дарители, подчерта Тодор Георгиев. Директорът обясни, че на 20-ти май предстои и благотворителен бал на училището, който също не е задължителен за родителите. Той обясни, че още в началото на учебната година е връчено обръщение от училищното настоятелство на всички с отчет за разходваните от дарения суми през миналата година и план за настоящата.

Всъщност в обръщението на настоятелството, макар и твърде учтиво, се съдържа погазване на закона, защото се допуска събиране на пари от класните ръководители.

На всички многократно е обяснявано, че нито учители, нито директори имат право да събират пари, заяви зам.-кметът д-р Емилия Баева. „Абсолютно недопустимо е да се събират „дарения” под формата на такса, при това от класните ръководители или въобще от учителите и да бъде вменено на родителите като задължение, и да се използва като форма на натиск или отношение към децата”, категорична е д-р Баева. Настоятелствата обаче са неправителствени организации и не подлежат на контрол от страна на общината, както и педагозите – директорите и учителите се контролират от Регионалния инспекторат по образование.

Класният ръководител на 1-ви „Д” е превишил професионалните си правомощия. Това е заявил директорът на хуманитарна гимназия на среща с недоволните родители. Те са получили извинение и уверението, че даренията в училището са доброволни.