БАБХ ще следи стриктно за опазване на пчелните семейства

БАБХ, съвместно с неправителствения сектор, ще контролира стриктно употребата на неоникотиноиди за растителна защита на пролетниците

БАБХ ще следи стриктно за опазване на пчелните семейства

Българска агенция по безопасност на храните създаде работна група от експерти, представители на пчеларски асоциации и заинтересовани неправителствени организации за наблюдение на ограничената и контролирана употреба на два неоникотиноидни продукта за растителна защита. Решението е взето по искане на неправителствения сектор. Припомняме, че разрешаването на употребата на тези инсектициди беше един от поводите за протеста на пчеларите днес в София. Целта е да се гарантира стриктното спазване по ограничената употреба и предпазването от евентуални вреди на пчелните семейства, съобщават от Агенцията.



Предвид реалната опасност от провал на посевите с царевица и слънчоглед, двата продукта бяха разрешени с определени рестрикции и мерки за ограничаване на риска съгласно изискванията на европейския Регламент (ЕО) № 1107/2009. Употребата на инсектицидите се налага поради нарастване на плътността на два икономически важни неприятеля при пролетниците - сивият царевичен хоботник и телените червеи.

Идентична е ситуацията в Полша, Естония, Финландия, Унгария и Румъния, където също се употребяват двата неоникотиноидни продукта. В периода от 2014 и 2015 година те са разрешавани и в държави-членки като Германия, Дания, Латвия, Великобритания, Финландия, Испания. Ако не се води ефективна борба срещу двата неприятеля, това ще доведе до намаляване на средните добиви, ще се увеличи размерът на пропадналите площи, което ще се отрази негативно върху българското земеделие като цяло, се казва в изявлението на БАБХ.