Шарена приказка за лека нощ в Кукления театър

Премиера на спектакъла „Лека нощ, съкровище!” ще се състои утре, от 18 часа, в Държавен куклен театър „Дора Габе”.

Шарена приказка за лека нощ в Кукления театър

Постановката е дебют за Румен Куртев, като дипломиран режисьор, който я изгражда върху текст на Теодора Попова. Сценографията и куклите са дело на Елисавета Качулева, а музиката – на Пламен Мирчев – Мирона. Участват актьорите Теодора Желева, Ренета Николова и Димитър Ялнъзов.



Представлението е вълшебство, музика и песни на сцената, споделят авторите. Сънчо разказва необичайна приказка на малък немирник, който отказва да заспи. Новоизмислените герои са гнудъли, които се подиграват на себеподобен, но с различен цвят…


Румен Куртев и Елисавета Качулева

"Посланието на самото представление е, че трябва да си такъв, какъвто си, а не да подражаваш на другите", споделя Румен Куртев. То учи децата да бъдат толерантни към различните. 

Чрез естетиката, която сценографът е вложил се опитва и да възпитава добър вкус и стремеж децата да отстояват себе си по един стилен начин. Сцената е реализирана със средствата на текстилната пластика – чисти и ярки цветове, които да задържат вниманието и едновременно с това да подкрепят сюжета.


Спектакълът се реализира със специалното участие на Ренета Николова. Актрисата отскоро е в добричкия куклен театър, идва от Силистра. На сцената е от 40 години. „Чувствам се като в приказка безкрай”, споделя тя и добавя, че когато реалният свят й загорчи, се шмугва в тази приказка, от която „излизане няма”.

В спектакъла Ренета Николова изпълнява 3 роли. Всъщност главна няма, има ансамбъл от трима актьори, споделя режисьорът Румен Куртев.

Директорът на театъра Петър Петков сподели, че е приятно изненадан от сценичната реализация на текста, а спектакълът, който се е получил е с много високо качество, което му гарантира дълъг живот.

През април добричкият театър започва работа с Лео Капон по „Мери Попинз”, а през юни с проф. Славчо Малинов ще постави „Дъщерята на магьосника”.