83 фирми участват в 13-то изложение „Пчеломания” на Добрички панаир

Специализираното изложение беше открито в ранния следобед днес, по традиция с изпълнения на детската танцова студия на ансамбъл „Добруджа”.

83 фирми участват в 13-то изложение „Пчеломания” на Добрички панаир



То е разположено в зала „Добротица” и откритите площи около нея.


Стотици посетители се стекоха на „Пчеломания”, която тази година се провежда под егидата на кмета на Добрич Йордан Йорданов. На откриването присъстваха още областният управител Детелина Николова, Агоп Крикорян – председател на Съвета на директорите на Добрички панаир, Тодорка Макарова – шеф на Областна дирекция „Земеделие” и Лучия Каленичи от Камарата за търговия в Констанца. Първи приветстваха посетителите домакинът на изложението Звезделина Иванова и патронът на събитието Йордан Йорданов.



Мащабно събитие като това насочва фокуса на вниманието към един от изключително важните отрасли на българското земеделие – пчеларството. Това изложение се превърна през годините в отлично място за обмяна на опит, идеи, иновации от света на пчеларството, заяви изп. директор на Добрички панаир Звезделина Иванова.


Кметът Йордан Йорданов подчерта, че трябва да се грижим за този сектор, който от своя страна не само произвежда в полза на обществото, но и опазва околната среда и обеща подкрепата на община Добрич за пчеларите от региона.


Детелина Николова припомни няколко статистически факта за сектора, а именно, че всеки трети килограм мед в страната се произвежда в област Добрич, а пчеларите, регистрирани като селскостопански производители в региона са над 1000.


Лучия Каленичи, която води делегация от 12 румънски гости, също приветства изложители и посетители. Тя заяви, че целта на визитата на нейните сънародници – производители на пчелни продукти, търговци и дребни предприемачи е да осъществят директни контакти и дългосрочни партньорства с наши фирми и пчелари.


Лентата на изложението беше прерязана от Звезделина Иванова и Йордан Йорданов. На него се предлагат инвентар, машини и оборудване за добив на мед, екипировка, храни и препарати за пчелините, научна литература за пчеларите. Производители предлагат различни видове мед, медени лакомства и богато разнообразие от пчелни продукти.