Добрич чества 138 години от Освобождението на България

Днес пред паметника на хан Аспарух добричлии показаха, че не са забравили делото на хилядите воини дали живота си за освобождението на България

Добрич чества 138 години от Освобождението на България

Пред паметника на създателя на българската държава се бе събрало множество, начело с управника на града Йордан Йорданов, негови заместници, представители на политически партии, членове на комитети. Сред дошлите да се преклонят пред славното дело на дедите си бяха още Военоморските сили на Република България, вицеконсулът на Руската федерация във Варна, Детелина Николова – областен управител на област Добрич, заместник командирът на Военоморските сили на Република България, почетни граждани на Добрич и още много други.



„Българите се осъзнават като нация далеч преди създаването на българската държава. Любовта към Отечеството и жажда за независимост, ражда изклкючителен порив за саможертва. С пищови и черешови топчета, героите от Априлското въстание, оповестяват пред света, че сме народ, жадуващ свобода. Започва мощно движение за освобождаването на Родината. С пламенни речи генерал Аксаков призовава руския народ да изпълни своя нравствен дълг и да помогне на поробения брат“, каза в словото си кметът Йорданов. 

„На 3 март 1878 година е подписан Санстефанския мирен договор и България отново се връща на картата на Европа. Това е ден, който бележи възкресението на един народ, лишен пет века от политическа и духовна свобода. С този договор се поставя началото на голямата борба за изграждане на Третата българска държава“, допълни кмета.

Всички присъстващи поднесоха цветя и венци пред паметника на хан Аспарух. Множеството се отправи към Костницата, последен дом на геройски загиналите в освободителните войни.


Военоморските сили на Република България


Вдигане на трите знамена: на Добрич, българския флаг и европейското знаме


запазване на минута мълчание, в памет на геройски загиналите



Тържествено поднасяне на венци и цветя