Финансова стабилност и добра работа отчете БЧК Добрич

Областната организация на БЧК Добрич днес проведе своето 65-то Общо събрание, на което беше отчетена дейността й за 2015 година.

Финансова стабилност и добра работа отчете БЧК Добрич

Сесията започна с едноминутно мълчание в памет на Валентина Закова – дългогодишен служител на организацията.




На събранието присъстваха председателят на БЧК Христо Григоров и доц. д-р Красимир Гигов – ген. директор на организацията, червенокръстци от цялата област, представители на общини и държавни институции.


Председателят на ОбС Добрич Иво Пенчев поздрави  делегатите на Общото събрание и в частност директора на секретариата на Областния съвет на БЧК д-р Артюн Еринозов за работата им. Прочетен беше поздравителен адрес от областния управител Детелина Николова.


4762-ма души членуват в 8-те общински организации на БЧК Добрич и това е значителен ръст спрямо предходните 2 години, съобщи председателят на Областния съвет Добри Драгнев, който направи отчет на дейността на добруджанските червенокръстци. Той подчерта, че все повече млади хора се вливат в редиците на милосърдната организация, припознавайки я като място за реализация. Доброволците са 318.


6 хуманитарни пратки на обща стойност около 80 000 лева са получени в БЧК Добрич през годината, раздадени са помощи за 26 000 лева на нуждаещи се. Осъществени са 5 проекта, като „Топъл обяд”, „Хранителна банка” и „Два пъти Коледа”. Общите приходи на организацията възлизат на 378 хил .лв., като 218 хил. лв. са от нестопанска дейност.


Комисия на НС на БЧК е дала висока оценка за дейността на добричката червенокръстка структура, като „добре функционираща областна организация, с водеща роля в хуманитарната сфера в общността и с принос в национален мащаб”.


Д-р Еринозов отчете и финансова стабилност. Той съобщи, че изпълнението на приходната част на бюджет`2015 е 134%, като  преизпълнението се дължи на капиталови средства, отпуснати за разширяване на складовата база и от стопанисването на 5 неохраняеми плажа. Само в стопанската дейност изпълнението е 171%.


В рамките на общото събрание бяха приети план за работа и бюджет за настоящата година.