В РБ "Дора Габе" се проведе викторина в памет на Левски

По повод 143 години от обесването на Васил Левски, в Регионална библиотека „Дора Габе” се проведе викторина с шестокласници от СОУ „Д. Талев”, с организатор преподавателката Румяна Георгиева.

В РБ "Дора Габе" се проведе викторина в памет на Левски

Участниците във викторината бяха ученици от VI-а и VI-б клас, разделени на два отбора. Първият кръг включваше въпроси за семейната среда на Васил Левски, участието му в Легията на Раковски, Вътрешната революционна организация, създадена и ръководена от него, знаменосец в Балкана, история на залавянето на Апостола и неговото уникално документално наследство. Вторият кръг даде възможност на шестокласниците да отговарят на въпроси за заветите на Левски към потомците, съхранените вещи на Апостола, Къкринското ханче, за дейността на Левски в Добруджа, образът на революционера в художествената литература и изобразително изкуство. Мултимедийна презентация, подготвена от учениците допълни отговорите на участниците.



Жури в състав Мариана Узунова и Румяна Георгиева оценяваха знанията на състезателите. Двата отбора се представиха равностойно и получиха равен брой точки. Много знания за живота и святото дело на Васил Левски демонстрираха възпитаниците на СОУ „Димитър Талев”, за което получиха и заслужени аплодисменти от публиката.

Председателят на журито г-жа Мариана Узунова поздрави учениците за показаните знания, с увереността, че всеки един от тях се чувства горд, че е сънародник на Левски и изрази надежда, че днешната викторина ще провокира децата да търсят и четат художествените произведения, посветени на Апостола на българската свобода. Слово за най-свидния син на България произнесе Румяна Георгиева. 

Гостите на библиотеката разгледаха библиотечна витрина, посветена на годишнината и се запознаха в краеведски документи, представящи Левски в Добруджа.