59 безработни лица ще започнат работа в Община Генерал Тошево до края на седмицата

51 от новоназначените работници са до 29 години

59 безработни лица ще започнат работа в Община Генерал Тошево до края на седмицата

В рамките на три програми за субсидирана заетост Община Генерал Тошево, съвместно с Дирекция „Бюро по труда” – Генерал Тошево, ще осигури работа на 59 безработни лица от цялата община. 




Πo Национална пpoгpaмa „Cтapт на ?apиepaтa„ ще се нaзнaчат двaмa млaдeжи от града, отговарящи на изискванията - зaвъpшено виcшe oбpaзoвaниe и бeз cтaж в пpoфecиятa. B пpoдължeниe нa 9 мeceцa тe щe имaт възмoжнocт дa пpидoбият тpyдoв cтaж и пpoфecиoнaлeн oпит в Общинска администрация Генерал Тошево.

8 човека, трайно безработни, регистрирани в местната Дирекция „Бюро по труда”, ще бъдат наети по Програма „Обучение и заетост на продължително безработни лица”, компонента 3 - наемане на безработни лица за работа в аварийни групи за неотложни действия по предотвратяване и/или преодоляване на последствията от аварии и природни бедствия (наводнения, пожари, свлачища, тежки зимни условия, земетресения и др.). С оглед обема и спецификата на предвидените дейности, работните места  ще бъдат разпределени по селата, както следва: Василево – 1, Кардам – 2, Спасово – 2, Пчеларово – 2 и Изворово – 1.

Най-голям брой, общо 49 лица, ще бъдат  назначени по Проект „Обучение и заетост на младите хора”. Младежите, включени в схемата ще работят по трудов договор за срок до 6 месеца на пълно работно време. На всяко наето безработно лице работодателят трябва да осигури наставник.

Основен приоритет в работата на кметския екип е намаляването на безработицата в общината. Субсидираната заетост се явява един от работещите механизми за това. Благодарение на програмите, както и на доброто сътрудничество между Общинска администрация и Дирекция „Бюро по труда”, наетите безработни лица имат възможност да придобият опит и знания, които в последствие да приложат в реална работна среда, като предпоставка за пълноценна интеграция на пазара на труда.