Близо 60% от домакинствата в област Добрич имат достъп до интернет

През 2015 година в област Добрич беше проведено изследване за използването на информационно-комуникационните технологии от домакинствата и хората. Изследването се провежда във всички държави в Европейския съюз, по обща методология, която осигурява международна съпоставимост на резултатите. В област Добрич са анкетирани 79 домакинства и 168 лица, а за страната анкетираните са 4 085 домакинства и 9 011 лица на възраст 16 - 74 навършени години, съобщават от Териториално статистическо бюро - Добрич.

Близо 60% от домакинствата в област Добрич имат достъп до интернет

58.5% от домакинствата в област Добрич имат достъп до интернет в домовете си, като е отбелязан спад от 7.3 процентни пункта спрямо предходната година. В България 59.1% от домакинствата имат интернет в домовете.




По данни на Териториалното статистическо бюро през 2015 г. в област Добрич 54.3% от населението на възраст 16 - 74 години използва редовно интернет, т.е. са в мрежата всеки ден или поне веднъж седмично. Това отрежда десета позиция на областта по този показател, докато на първо са жителите на столицата София.

Мъжете в областта са по-активни при редовното ползване на интернет в сравнение с жените - съответно 58.3 и 50.3%. Значителни са и различията при редовно използващите интернет по образование, като 86.7% от лицата с висше образование използват редовно глобалната мрежа, при само 34.3% от лицата с основно или по-ниско образование.

През 2015 г. регулярните интернет потребители най-често използват мрежата с цел комуникация. Почти всички осъществяват телефонни или видеоразговори през интернет и получават и изпращат електронна поща. Други декларират, че са се възползвали от услугите на глобалното уеб пространство с цел участие в социални мрежи и четат новини и онлайн вестници. Основни дейности в интернет са и намиране на информация за стоки или услуги, търсене на здравна информация и консултиране с онлайн енциклопедии. Следва делът на потребителите, използвщи интернет за търсене или кандидатстване за работа, както и за интернет банкиране. Най-често пазарувани онлайн са дрехите и спортните стоки, следвани от поръчките, свързани с пътувания или хотелски резервации, и стоките за дома.