Инициативи на РЗИ - Добрич за 15 май – Международният ден за съпричастност със засегнатите от СПИН

За първи път Международният ден за съпричастност със засегнатите от пандемията на ХИВ/СПИН се отбелязва през 1983г. в Сан Франциско и Ню Йорк. От тогава до днес в повече от сто страни по света, всяка трета неделя от месец май, стотици хиляди хора участват в най-голямото и най-старото събитие, свързано с проблема ХИВ/СПИН, реализирайки мащабни инициативи като израз на почит към жертвите на вируса, на съпричастност и подкрепа на тези, които живеят с него. Те целят да привлекат вниманието на широката общественост към това глобално здравно предизвикателство; да повишат общественото съзнание и толерантност и да преодолеят предубежденията и дискриминацията.

Инициативи на РЗИ - Добрич за 15 май – Международният ден за съпричастност със засегнатите от СПИН

Обществото ни все още не познава цялата болка и всички трудности, пред които болестта изправя живеещите с ХИВ/СПИН, не осъзнава напълно необходимостта от борбата срещу СПИН.Днес близо 33 милиона души по света са инфектирани с ХИВ, като на всеки 12 секунди един човек се заразява с вируса, а на всеки 16 секунди – един умира от СПИН…Приблизително 6 милиона заразени с ХИВ лица получават лечение.

Според доклади на ООН, проблемите, на ХИВ/СПИН вече получават по-адекватен отговор – подобрен е достъпът до лечение; наблюдава се напредък в методите на превенция и спазването на човешките права и достойнство на засегнатите от вируса.

Тази година 15 май ще премине под надслов „Да докоснеш човешки животи”. Мотото акцентира върху многото човешки съдби, белязани от ХИВ, върху хилядите животи, прекъснати от болестта… Международният ден за съпричастност със засегнатите от пандемията на ХИВ/СПИН се отбелязва 3 седмици преди срещата на високо равнище на ООН по проблемите на ХИВ/СПИН. На нея международната общност ще повдигне въпроси, свързани с подобряване на превантивните мерки по отношение на ключови рискови групи – млади хора, мъже, които правят секс с мъже, инжекционно употребяващи наркотици, проституиращи.

По повод 15 май – Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН и провеждането на третия етап на Националната АНТИСПИН кампания, стартирала на 1 декември 2010г., РЗИ – Добрич организира и ще реализира регионална кампания в партньорство с Община Добрич, училищата от региона, РЗИ – Силистра и медиите.

Планирани са следните дейности:
•    Организиране и провеждане на лекции и дискусии на теми “СПИН и СПИ”, “Превенция на ХИВ/СПИН”, “Безрисково сексуално поведение” и др.  в училищата на гр. Добрич и региона;
•    Изработване на тематични табла по повод 15 май - Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН в училищата на гр. Добрич;
•    Реализиране на КАБКИС на терен:
-    На 12.05.2011г. – Математическа гимназия – гр. Силистра;
-    На 12.05.2011г. – СОУ – гр. Балчик;
•    На 16.05.2011г. в 10.00ч. в храм “Св. Георги” – гр. Добрич ще се отслужи панахида в памет на жертвите на ХИВ/СПИН;
•    Изготвяне на информационен бюлетин по повод Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН – 15 май.