Бразилски специалитет: Фейжоадата / Feijoada

Трябва ли всеки народ да има свое национално ястие, щом си има официално знаме, химн и герб? Всъщност, повечето страни вече имат точно такъв специалитет, който се смята за характерен.

Бразилски специалитет: Фейжоадата / Feijoada

За Бразилия това е фейжоадата ( от португалски Feijао - фасул). Много популярно е в Макао, Ангола, Мозамбик и Гоа (Индия). Представлява яхния с фасул, телешко и свинско месо. 



Важно е да се готви на слаб огън, в дебел глинен съд и да не се бърза. Белият ориз, задушеното зеле, печеното брашно от маниока и резени пресен портокал са идеалната гарнитура. Пасва си превъзходно с бира, кашаса или кайпариня.

Според бразилците, задължително е да ползвате пушени свински крака, уши и опашка. Тези органи осигуряват неповторимия вкуса на фейжоадата. В някои североизточни региони на страната, като Бахиа и Сержип, добавят картофи, моркови, бамя, тиква, та дори банан. Слагат се в края на готвенето, посипват се върху ястието, така че да се сготвят на пара. Вкусът е силен, умерено солен, но не и пикантен, доминиран от аромати на черен боб и месо.

Според бразилците, фейжоадата е част от кулинарното наследство от времето на робството. Предполага се, че робите, работещи на огромни плантации със захарна тръстика, приготвяли храна от най- евтините храни като боб и ориз. За да не е съвсем безвкусно ястието, прибавяли части от закланите в плантациите прасета. Естествено получавали от собствениците само смятаните за отпадъци крака, опашки и уши.

Поради сложният и дълъг процес на подготовка и готвене, фейжоадата не е най-предпочитаното и често готвено ястие в бразилските семейства. Като добавим и калорийната му стойност, обикновено се готви веднъж в седмицата. Ако пък ужасно много им се похапва точно този специалитет, могат винаги да се отбият до един от хилядите ресторанти, които отдавна са се специализирали в готвенето му. 

 

<iframe width="610" height="343" src="https://www.youtube.com/embed/etCAaLpcHzI" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>