Дания излиза от Шенген?

Дания отново ще въведе граничен контрол по своите вътрешни за Европейския съюз граници с Германия и Швеция. Това съобщи датският финансов министър Клаус Хьорт, цитиран от световните агенции. Правителството се споразумя по въпроса с крайно десните в страната.

Дания излиза от Шенген?

Хьорт допълни, че очаква граничният контрол да влезе в сила до две-три седмици.През последните няколко години станахме свидетели на повишаване на трансграничната престъпност и с тази мярка целим да я намалим. Ще строим нови съоръжения по датско-немската граница с ново електронно оборудване и идентификатори за регистрационните номера, каза още министърът.

Припомняме, Шенгенската зона за свободно пътуване изпадна в сериозна криза, след като притеснената от имигрантския наплив Италия разреши на африканските бежанци да отидат в други страни от ЕС. Тогава Германия и Франция заплашиха с повторно въвеждане на граничния контрол.

Освен това, по-мощните страни в ЕС се опасяват, че с бъдещото влизане на България и Румъния в Шенген, местните криминални босове ще засилят своята дейност в "сърцето" на Европа.