Пчеларите в Добрич се запознаха с развитието занаята до 2020 година

Сдружение "Пчела Добрич" покани за лектор Ализан Яхова - бивш директор на Държавен Фонд Земеделие да представи развитието на пчеларството през 2014 – 2020 г.

Пчеларите в Добрич се запознаха с развитието занаята до 2020 година

Конферентната зала в хотел "Изида" град Добрич, се оказа малка за всички желаещи да чуят лекцията на Яхова.



В рамките на “Националната програма по пчеларство 2014 – 2020 г.” за закупуване на пчелни кошери се подпомагат земеделски производители, които притежават до 150 пчелни семейства.

Мярка 4 - Инвестиции в материални активи, Подмярка 4.1 Инвестиции в земеделски стопанства предвижда няколко изисквания към кандидатите – да са физически лица  (към датата на кандидатстване), да са регистрирани като земеделски стопани по реда на Наредба №3 от 1999 г.; икономическият размер на стопанствата им да е не по-малко от 8 000 € стандартен производствен обем (СПО) - 150 бр. пчелни семейства; да са получили за предходната (2015 г.) или текущата финансова година приходи от земеделска дейност, вкл. участие и подпомагане по Схемата за единно плащане на площ, или приход от преработка на земеделска продукция или услуги, директно свързани със земеделски дейности,  да са регистрирани по Търговския закон или Закона за кооперациите, да са вписани в Търговския регистър към Агенцията по вписванията, да не са в открито производство за обявяване в несъстоятелност или не са обявени в несъстоятелност,  да не са в производство по ликвидация.

Размерът  на финансовата помощ е 50% от общия размер на допустимите разходи. Като минимален размер на общите допустими разходи за един проект  се предвижда  левовата равностойност на 15 000 €, а максималният размер на общите допустими разходи за целия период на прилагане на ПРСР – левовата равностойност на 1 500 000 €.


Мярка 6 - Развитие на стопанства и предприятия - Подмярка 6.3 Стартова помощ за развитието на малки стопанства изисква земеделските стопани да разполагат с от 32 бр. до 126 бр. пчелни семейства. Помощта по подмярката е в размер на 15 000 €, като първото плащане е в размер на левовата равностойност на 10 000 € след одобрение на заявлението за подпомагане, а второто плащане – в размер на 5 000 €, след проверка изпълнението на бизнес плана.

По подмярка 6.2 се отпуска безвъзмездната финансова помощ под формата на фиксирано плащане, което не надвишава левовата равностойност на 25 000 €. Подпомагането се извършва чрез две плащания: първо плащане, в размер на 15 000 € - до 3 мес. от сключване на договора за финансова помощ, а второто плащане, в размер на 10 000 € е при коректно изпълнение на бизнес плана.