Няма да си купуваме винетки със съобщение по телефона

Заплащането на винетните такси чрез SMS услуга е нереализуема, тъй като съгласно Закона за пътищата и Закона за движение по пътищата при заплащане на винетната такса се издава ценна книга, наречена „винетка“.

Няма да си купуваме винетки със съобщение по телефона

Тя удостоверява правото на ползване на републиканските пътища чрез еднократно залепване в долния десен ъгъл на вътрешната страна на предното стъкло на пътното превозно средство. Този ценен документ е осигурен срещу фалшифициране със защитни знаци. Поради тази причина винетният стикер не може да бъде получен чрез SMS, мобилен оператор или по пощата и съответно контролиран от служителите на МВР, пояснява пресцентърът на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).



Аргументите на Министерството - годишните средства, които се генерират от винетните такси са изключително недостатъчни с дефицит повече от 600 млн. лв., за да бъде поддържана републиканската пътна мрежа в норми за ползване. 

От МРРБ допълват - държавите, в които има въведена винетна система няма въведени дневни винетни такси за леки автомобили поради следните причини:

- икономически неоправдано е въвеждането им, тъй като разходите за производство, дистрибуция и продажба ще бъдат по-високи от приходите;

-  това отразило отрицателно върху контрола, а от там и върху устойчивостта на цялата винетна система. 

С въвеждането на Тол-система, винетката ще стане електронна. Каквато е практиката в другите държави, тя ще бъде седмична, месечна и годишна.