Продължава специализираната полицейска операция на територията на цялата страна

Спецакцията, разпоредена от зам.-главния секретар главен комисар Георги Арабаджиев, ще продължи поне до 18 януари.

Продължава специализираната полицейска операция на територията на цялата страна

Междинни резултати за започналата вчера специализирана полицейска операция представиха заместник-директорите на ГД „Национална полиция“ старши комисар  Константин Димитров и старши комисар  Тодор Гребенаров. Разпоредената от зам.-главния секретар главен комисар Георги Арабаджиев спецакция ще продължи поне до 18 януари и след като бъде извършен анализ на сигурността ще бъде продължена на територията на областите, където се налага.



Около 1200 служители на ГД „Национална полиция“ и жандармерия участват в специализираните полицейски действия, поясниха от ГДНП. От началото на операцията се отчита рязък спад на извършените престъпления. Основен акцент в предприетите действия е повишаване на сигурността в малките населени места, където полицейското присъствие е ограничено. Задачите, поставени пред униформените служители, са проверка на превозни средства, издирване на оперативно интересни лица, установяване на места, където е възможно настаняване на незаконно пребиваващи мигранти.

До момента са проверени 4508 човека и 2 455 автомобила. По Закона за МВР в полицейските арести са задържани общо 108 лица. Само в София, Пазарджик и Бургас  те са 74, от които 1 обявен за издирване, други 21-ма - за извършени различни престъпления, а  19 – за различни криминални регистрации. Служители от различни структури на МВР са разкрили извършителите на 98 криминални престъпления на територията на Столичната и областни дирекции на МВР - Бургас, Благоевград, Варна, Велико Търново, Враца, Габрово, Добрич, Кърджали, Ловеч, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Сливен, Стара Загора и Шумен в т.ч. и взломни.