Мая Манолова в Добрич: Ще настоявам за дневни винетки и такива "от дата до дата"

Омбудсманът Мая Манолова, гостува в Добрич и се запозна с проблемите на гражданите

Мая Манолова в Добрич: Ще настоявам за дневни винетки и такива "от дата до дата"

Тя прие поканата на гражданите, които протестират срещу високите такси на винетките. Още през декември, миналата година, гражданско сдружение от Добрич, прати писмо до омбудсмана, с което желае да се уведоми Конституционния съд за исканията им.  Манолова каза, че е отправила препоръки към министър Лиляна Павлова, да отговори чрез омбудсмана на гражданите защо се е наложило увеличението на винетните стикери, колко повече пари ще се внесат чрез този налог в бюджет 2016г., какво се е случило с парите, събрани от винетни такси през 2015 г., какви са плановете на Министерството  на регионалното развитие и Пътната агенция за тази година. 



Националният защитник представи отговора на Лиляна Павлова, в което се дават яснота за увеличението на цената на стикерите  - до момента, годишно се събираха 250 млн. лв. от винетни такси, а с новото увеличение се очаква с  50 млн. лева да се увеличи събираемостта. Според разчетите на Министерството на регионалното развитие са нужни поне 600 млн. лв. годишно за извършване на планова рехабилитация и ремонт на най-нуждаещите се пътища. Мая Манолова увери, че ще настоява пред министър Павлова за ясен отговор, какви са плановете за ремонт и рехабилитация на пътищата в Добрич и района през следващите години.

Омбудсманът смята да предложи дневна винетка, която ще реши проблема на хората от малките населени места. Ще настоява и за предлагане на алтернативни трасета, които да се ползват без винетни стикери. Намаляване цената на седмичната винетка, също е компромисен вариант, смята Манолова. Тя смята да предложи и модела, ползван от години в другите европейски държави  - винетки „от дата до дата”.