Многократен Републикански шампион по бокс спаси кръста в Шабла

В община Шабла днес беше изпълнен ритуалът по освещаване на йордановска вода и хвърляне на кръста в ледените води на Черно море.

Многократен Републикански шампион по бокс спаси кръста в Шабла

Сред шабленци пръв стигна до дървеното разпятие 29-годишният Мариян Момчев, който за втора поредна година е сред желаещите да получат благословия за празника. Мариян се състезава за БК „Добруджа“ и е многократен шампион по бокс в категория до 75 кг, както и единственият българин, печелил шампионската титла в категориите от 69 до 91 кг. Ето какво сподели той, след като успя да изпревари деветимата си опонента за изваждането на кръста: „Разбира се, че на днешния ден влизам в морето най-вече за здраве, но аз съм спортист човек и имам и неизменния хъс за победа. След днешната хубава емоция желанието ми е и напред в годините – стига да имам тази възможност – да съм на брега сред останалите, решили да се потопят в морето за празника.“



В Крапец четирима опитаха късмета си, но той се усмихна на Димитър Марчев. За първи път местният рибар е сред спасяващите кръста, когато е само на 10 години. Оттогава – 23 години поред не е пропускал да се включи подобаващо в празника, а броят на извадените кръстове с тазгодишния трофей набъбна до впечатляващата цифра 14.

Както на всеки Йордановден – рано сутринта в местните църкви беше отслужена празнична литургия. По традиция отец Павел Максимов освети и бойните знамена във ВФ 35780 с началник на поделението Цонко Цонков.