Горещият телефон на КЗП ще бъде поставен върху касовите бележки

От следващата година горещият телефон за подаване на жалби в Комисията за защита на потребителите (КЗП) - 0700 111 22, ще присъства на касовите бележки.

Горещият телефон на КЗП ще бъде поставен върху касовите бележки

В интервю пред в. "Стандарт", Димитър Маргаритов, председател на институцията, пояснява причините за жалбите на гражданите - „Хората ни търсиха преди всичко за консултации относно възможността да върнат подаръци, които не са били харесани, или да научат повече за правата си и реда за предявяване на рекламация за дефектна стока".




През Коледните дни, комисията е извършила над 160 проверки в търговски обекти в страната по кампанията за Коледно-новогодишните намаления. „Констатирахме и нарушения, като например това, че някои търговци не бяха спазили изискването на закона намалените стоки да бъдат отделени на обособени места в обекта. Натъкнахме се и на случаи, в които върху етикета на артикулите е била посочена само старата цена, но не и новата след приспадане на отстъпката. Установихме и такива случаи, в които търговците обещават по-висок процент на намаление от този, който реално предоставят при продажбата”, обяснява Маргаритов. 

При онлайн покупките около празниците най-често възникващият проблем е свързан с липсата на наличности на най-желаните от клиентите артикули. „Като цяло онлайн секторът бележи най-голям спад на нарушенията през тази година – с около 30%. Все още срещаме случаи, в които търговците съкращават наполовина 14-дневния срок, който законът дава за отказ от онлайн покупка. Някои пък удължават срока за възстановяване на заплатената сума при отказ от покупка от 14 на 30 дни”, допълва той.