МВР удари 23 пункта за черно тото

Влиятелни бизнесмени стояли в основата на незаконните пунктове, които създавали акаунти в чужди сайтове, където се извършвали залагания на спортни срещи. По този начин изтичали до 50 000 евро на ден, за които не се плащали налози на държавата.

МВР удари 23 пункта за черно тото
Крупен удар върху черното тото нанесе МВР, похвалиха се от вътрешното министерство.

Цели 23 незаконни букмейкърски пункта за онлайн залагания са били разбити във вторник при акция в цялата страна.

Едновременно са били ударени обекти в Благоевград, Петрич, Сандански, Пловдив, Първомай, Разлог и др., като в операцията са участвали и инспектори на Държавната комисия по хазарт, както и представители на НАП.

До реализацията се стигнало след няколко месечното наблюдение, което установило, че чрез пунктовете за „черно тото" били осъществявани залагания към сайтове в чужбина.

Собствениците на нелегалните пунктове създавали акаунти в интернет сайтове, базирани извън територията на страната и в офшорни зони, чрез които осъществявали залагания на резултати от спортни срещи, уточнват от МВР.

По този начин изтичал национален капитал в размер на между 20 и 50 хиляди евро дневно, а държавният бюджет бил ощетяван от невнесени дължими налози. При операцията са съставени и множество актове за незаконен хазарт, като предвидената санкция в Закана за хазарта е от 25 хил. до 50 хил. лв. за всеки акт.

Конфискувани са над 300 компютъра, чрез които са осъществявани незаконните залаганията, попълнени фишове от залаганията, програми за залагания и други документи. Разследващите са установили, че в основата на цялата мрежа от незаконни пунктове стоят влиятелни бизнесмени.

В хода на операцията униформените заварили в нелегалните пунктове малолетни и непълнолетни, които също залагали там.

С акцията била пресечена възможността за предстоящото откриване на нови нелегални пунктове в много други градове на страната.

Материалите ще бъдат докладвани в прокуратурата, за да се прецени дали да се повдигнат обвинения, свързани с финансовата и данъчната система, незаконен хазарт, нарушаване правата на интелектуалната собственост и пране на пари.