Храм „Св. Вмчк Георги“ - Каварна издава безплатен юбилеен календар

През 2016 г. се навършват 180 години от съградения в Каварна православен храм „Св. Вмчк Георги“.

Храм „Св. Вмчк Георги“ - Каварна издава безплатен юбилеен календар

Юбилеят се отбелязва, с превърналия се вече в традиция, художествен календар – стенен и джобен формат. Те се отпечатват с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и се разпространяват безплатно. Бройките са ограничени. 




Шестото издание продължава традицията на отпечатване на художествени картички и календари на храм „Св. Вмчк Георги“. Идеята, чиято основна цел е популяризиране на емблематичния за града храм, принадлежи на Атанас Димитров – АтаДим, родом от Каварна. Тя е част от негов по-мащабен проект за съхранение и възраждане на родовата памет, за това духовно и културно средище на няколко епохи. Събираните с години разпръснати свидетелства за храма – исторически данни, художествени изображения, сведения за духовниците, спомени на съвременници, предстои да бъдат издадени в сборник.

За тазгодишното издание е избрана картината на младата художничка, също родом от Каварна – Илиана Атанасова. Художественият рисунък на творбата и предпочетената от авторката цветова палитра, точно и силно внушават усещането за духовната чистота и възвисена скромност на 180-годишния храм.