Гласуват заплатите на местната власт утре

Основното месечно възнаграждение на кмета на община Добрич да бъде 2 300 лева, предлага председателят на ОбС Иво Пенчев. Докладната ще бъде разгледана на редовното заседание на местния парламент утре.

Гласуват заплатите на местната власт утре

Припомняме, че преди седмица самият кмет Йордан Йорданов заяви, че стартовата му заплата и тези на колегите му от екипа ще бъдат намалени с по 400 лв., спрямо предходната местна власт. Тогава стана ясно, че Детелина Николова е получавала максимумът за длъжността кмет - 2 700 лв., толкова, колкото и Йорданка Фандъкова.



Освен това, Общински съвет град Добрич определя правото на кмета на удължен редовен платен годишен отпуск, в размер на 30 работни дни и допълнителен за работа при ненормиран работен ден, работно облекло, допълнително възнаграждение за всяка година придобит трудов стаж и професионален опит и др.

Председателят на ПК по Бюджет и финанси Атанас Атанасов внася предложение основното месечно възнаграждение на председателя на Общински съвет Иво Пенчев да е в размер на 45 на сто от това на кмета. Самият Пенчев заяви на първата за новия мандат сесия на местния парламент, че ще поиска намаление на възнаграждението си, като за 4-часов работен ден. При утвърждаване на предложението от ОбС, той ще получава 1035 лв., а съветниците съответно по 414 лв., или също двойно по-малко от максимално допустимия размер.