Константинов отряза аптекарите за фиксирани цени

Здравният министър не е съгласен лекарствата да имат фиксирани цени, както поискаха фармацевтите. Мотивът му бе, че по този начин ще бъдат облагодетелствани аптекарите, но не и пациентите.

Константинов отряза аптекарите за фиксирани цени
Здравният министър Стефан Константинов отхвърли искането на Националната аптечна камара за фиксирани цени на медикаменти.

От организацията вчера обявиха, че само така може да се прекрати порочната практика в различни аптеки един и същи медикамент да има различна цена.

"Фиксираните цени на лекарствата ще са добри за собствениците на аптеките, но няма да е добре за хората, поради което аз не подкрепям тази идея", заяви Стефан Константинов.

Въвеждането на пределни цени на лекарствата, които да бъдат унифицирани за всички автоматично, означава 11-процентов скок на цените на лекарствата.

"Дори е възможно за медикаментите за сърдечно-съдовите заболявания увеличението да е с 30%, а за други - може и с над 100% повишение", каза още Константинов. По думите му в момента аптеките имат възможност да работят на по-ниски цени, което ще бъде в услуга на гражданите.

Тази седмица се очакват и стъпаловидни протестни действия на аптеките в цялата страна.

От Българския фармацевтичен съюз изразиха категоричното си несъгласие с предвидената в закона възможност в аптеките да работят хора без нужното образование и квалификация. Те ще настояват за среща с премиера Бойко Борисов и с министрите на здравеопазването, на финансите и на труда и социалната политика. На нея отново ще се настоява в аптеките да работят единствено дипломирани фармацевти – със степен магистър или бакалавър, заяви главният секретар на Българския фармацевтичен съюз Тодор Найденов. Той подчерта, че дори някои аптеки да решат да протестират ефективно, това няма да се отрази на пациентите и те ще могат спокойно да си купуват лекарствата. Ако е необходимо ще бъдат осигурени дори дежурни аптеки.

От Асоциацията на собствениците на аптеките са категорични, че няма да се включат в ефективни протестни действия.