8 села в тошевско протестираха днес

Жители на тошевското село Сираково протестираха днес. За да ги подкрепят в исканията им, бяха се събрали жители и на околните села Великово, Калина, Горица, Спасово, Преселенци, Малина и Сърнено.

8 села в тошевско протестираха днес

Те изразиха своето недоволство от изключително лошото състояние на републиканския път III 9701 “Добрич – Победа – Методиево – Преселенци – Сърнено”, който свързва селото с областния и общинския център.




Местните жители посочиха, че ремонт на пътя не е правен повече от 25 години и това ги обрича на изолация. Трудно успяват да стигнат до Генерал Тошево за елементарни продукти, а през зимата ситуацията става непосилна, ако не са оборудвани с високопроходими коли.

За да засвидетелстват подкрепа за исканията на жителите на с. Сираково, на протеста присъстваха заместник кметовете на Община Генерал Тошево и председателят на Общинският съвет. Въпреки, че пътят не е част от общинската пътна мрежа, те поеха ангажимент пред хората от региона да настояват пред областния управител, областно пътно управление и народните представители от Добрич пътят да бъде включен за ремонт през следващата календарна година.

Републиканският път от Добрич през Сираково до Спасово е дълъг 42 км. Около 30 км от отсечката е със силно компрометира пътна настилка, като на места дори е износен основният слой асфалт (биндер). През годините жителите от селата, през които минава пътя, многократно сигнализираха органите, отговорни за неговото стопанисване, но без съществен резултат, информира община Генерал Тошево.