До утре избираме как ще изглежда центъра на Добрич

Добричлии имат уникалния шанс сами да изберат как да изглежда центъра на града. Начало на процедурата е сложена още през пролетта, когато зам.кмета Боян Коларов и гл.архитект на Добрич Боряна Станчева правят анкета сред гражданите за тяхната идея и визия за централна градска част (пл. Свобода). За съжаление, добричлии не проявиха интерес, което наложи и последващите действия, поясни Коларов.

До утре избираме как ще изглежда центъра на Добрич

Основният проблем е липсата на паркинг и обществената функция на мястото, поясни арх. Станчева. Това наложи законови стъпки по назначаване на конкурсна програма за изготвяне на проект на пл. Свобода, като ограничения не съществуваха. От явилите се 8 участника, на финала останаха 3 проектантски фирми, които изготвиха своите предложения. От миналия четвъртък проектите са разположени на табла пред х-л България, където всеки заинтересуван гражданин, може да придобие визуална представа за проектите. Когато има фаворит, може да изрази мнението си в анкетна карта, в сградата на общината, най-късно до утре, поясни тя.




Важно е да се знае - това не е проект, който реално ще се проведе, а само проучване. Това не е инвестиционен проект, поясни Коларов.

Целта на занятието е общината да добие ясна представа за предпочитанията на добричлии, защото тяхното мнение е много важно, каза той. 

Крайното оценяване ще е на смесен принцип - гражданско мнение и гласът на жури. Заседанието е насрочено за 26 ноември от 10 ч., когато ще станат ясни критериите за оценка и ще се приемат докладите на техническата комисия. В следобедните часове на същия ден, предстоят и въпроси към проектантските фирми.