Костадинов: Искаме спешно финансиране от държавата

Директорът на РИМ – Добрич Костадин Костадинов, заедно с всички заети в сферата на музейното и културно дело, ще проведат митинги и протестни шествия в централната пешеходна зона на града, утре от 12:00 до 13: 00 ч. Поканени са всички, които искат да изкажат съпричастността си към състоянието на културното наследство на България.

Костадинов: Искаме спешно финансиране от държавата

Костадинов изказа недоволството си от състоянието на единния разходен стандарт за музеи и галерии, който не е актуализиран повече от 5 години. От години работещите в музейни и галерийни институции получават заплата, равняваща се почти на минималната за страната, каза Костадинов.  Месечното възнаграждение на един млад специалист е около 400 лева. Хората с 10-годишен стаж вземат с 40-50 лв. отгоре и то не заради друго, а заради годините стаж, които са направили, обясни той. РИМ - Добрич изпитва сериозни затруднения в намирането на кадри. В града ни има подходящи млади хора, които успешно биха се реализирали в културната сфера, но заплащането е фактора, който ги отказва автоматично от тази идея, сподели Костадинов. Липсата на финансиране на музеите и галериите ни обрича на бавно агонизиране. След 10 години няма да има желаещи за работа в тази сфера. Средната възраст на работещите в сектора е около 50 години. 



Бюджета на нашата институция е 300 000 лв. ( в т.ч.  собствени приходи/пари от спечелени проекти). Тази сума се разпределя за заплати и издръжка на повече от 12 сгради. От този бюджет успяваме да заделим едва  5 до 10 000 лв. за научна и изследователска дейност, уточни директора на РИМ-Добрич.

Подновихме издаването на сборник „Добруджа”, започнахме разкопаването на забравените в годините паметници на културата и всяко едно такова начинание иска финансиране. Образованието и културата са най-важни. Точно те ни отличават като българи и страната трябва да постъпи правилно, да не ни забравя. Културата и образованието трябва да са приоритет.

Утрешният протест ще е мирен. Събираме се пред дом-паметник Йордан Йовков в 12:00ч. Шествието ще премине през центъра  и ще завърши пред двете общини и областна управа.  Ще връчим декларация и ще искаме подкрепата на общинските администрация, поясни Костадин Костадинов.