Галерията и музеят излизат на протест

На 24 ноември в много градове на страната ще бъдат проведени митинги и протестни шествия на работещи в сферата на културата, организирани от КТ „Подкрепа”, НФ „Култура”, КНСБ, НСФ „Култура”. Формулираните искания са изпратени до министър-председателя, зам. министър-председателя, министрите на финансите и на културата. В подкрепа на музейните работници Българският национален комитет на ИКОМ /Международен съвет на музеите към ЮНЕСКО/ е изпратил писмо до Ген. директор на ЮНЕСКО.

Галерията и музеят излизат на протест

В Добрич протестното шествие ще се състои на същата дата от 12.00 до 13.00 часа по централната пешеходна зона. Организатори са синдикалните секции на КТ „Подкрепа“ към Регионален исторически музей – Добрич и Художествена галерия – Добрич.

Основните искания са за отделяне на повече средства в държавния бюджет в областта на опазване на движимото и недвижимо културно наследство; за увеличаване на единния разходен стандарт за музеи и галерии  - държавно делегирани дейности; за залагане на повече средства за въвеждане на допълващ стандарт за управляваните открити площи и брой сгради на културните институти и за достойно заплащане на работещите в тази сфера, чиито заплати в момента са близки до минималната за страната, а от 1 януари 2016 г. почти ще се изравнят с нея.

Организаторите отправят покана към всички културни институти и към гражданите на Добрич да подкрепят протеста.