Почистиха реки и дерета в Шабла, Генерал Тошево, Тервел и Крушари

Акценти от 4-месечната работа в изпълнение на Проект „Подкрепа за заетост" на територията на общините Шабла, Генерал Тошево, Тервел и Крушари, изнесе днес областна администрация Добрич.

Почистиха реки и дерета в Шабла, Генерал Тошево, Тервел и Крушари

В град Шабла е почистено речното корито преминаващо през града, с оглед безопасността на населението и нормалния ритъм на живот на града. По проект „Подкрепа за заетост" се подготви речното корито, всички мостове и пасарелки, свързващи двете части на града, за дъждовния и зимния период. Дерето е почистено от тревна растителност, отпадъци и наноси от тиня и кал. 




На територията на община Шабла е почистено също така и дерето в с. Дуранкулак, с дължина над 1 км. Окосените площи там се изчисляват на 14 дка. В изпълнението на дейностите са работили петима работници.

В обхванатите по проекта дерета, намиращи се на територията на община Генерал Тошево /в с. Пчеларово, с. Василево, с. Йовково и гр. Генерал Тошево/ са извършени действия, свързани с почистването им от храсти, издънки от дървета, битови отпадъци. Коритото на дерето в с. Житен е почистено от храсти, дървета и други. Коритото на дерето в с. Спасово е почистено от храсти, дървета и други. В с. Красен са почистени местата около и под мостовете от клони, храсти и битови отпадъци. В с. Изворово са почистени високи храсти и издънки от дървета по протежението на дерето, препятстващи свободното оттичане на прииждащите води. На територията на Община Генерал Тошево са почистени дерета, намиращи се между селата: Спасово, Василево, Житен - Сноп, Кардам - Йовково, Изворово - Красен - Росен, Пчеларово - Зограф и дере гр. Генерал Тошево.  

Отпадъците са извозени, извършено е кастрене на клони и изсичане на храсти. На територията на общината са работили 15 работници.

По проекта в Тервел работиха 15 безработни лица, които в рамките на 8 часов работен ден, за период от четири месеца почистваха и поддържаха следните обекти: язовир с. Божан, язовир Тервел и цялата част на сухото дере на Хърсовска река, преминаващо през гр. Тервел. По проекта са почистени храсти, изкосени са силно затревени площи, изкастрени са клони и са оформени на корони. Освен това, по проекта е работено върху разчистване на наноси от подмостови пространства, събиране, изхвърляне и товарене на отпадъци. Групата е почистила допълнително 1 375 кв.м около язовирите Сърнец и Оногур. 

На територията на община Крушари са извършени дейности от 13 работници, свързани с почистване на канали и дерета - в селата Крушари, Абрит, Александрия, Коритен, Телериг, Северняк и с. Полк. Дяково. Наетите лица са премахнали отпадъци, извършено е кастрене на клони и изсичане на храсти.