Министерство на здравеопазването: Не трябва да се продава сладолед в училищата в Добрич

Областна дирекция по безопасност на храните - Добрич трябва да предприеме необходимите действия по спиране на продажбата на сладолед в училищата в града, пише в решението на заместник-министър Адам Персенски.

Министерство на здравеопазването: Не трябва да се продава сладолед в училищата в Добрич

В края на миналия месец Десислава Първанова от гражданско движение "За Добрич" сигнализира държавните институции за решението на общинския съвет, с което се отдава под наем място за монтиране на автомат за сладолед в ОУ ”Христо Ботев”, СОУ „П. Р. Славейков”, ОУ „Панайот Волов”, ОУ „Христо Смирненски”, СОУ „Климент Охридски” и Хуманитарна гимназия „Св.Св. Кирил и Методий”.



Министерство на здравеопазването разгледа случая и изпрати решението си до РЗИ - Добрич и БАБХ. Според МЗ продуктът "сладолед" не отговаря на изискванията на Наредба 9 на МЗХ за специфичните изисквания към безопасността и качествата на храните, предлгани в училищата, тъй като съдържа мазнини, различни от допустимите (краве масло, слънчогледово масло или зехтин). МЗ счита, че ОДБХ - Добрич следва да предприеме необходимите действия по спиране на продажбата на сладолед в училищата.