Манов и лавандулов мед ще се предлага на Фестивала на меда следващата седмица

Фестивала на меда ще се проведе в Добрич от 16 до 26 ноември 2015 г. Мястото е вече традиционно – площада пред кино Родина. Официалното откриване е планувано за 17 ноември от 13:00 ч., когато лично областния управител Детелина Николова ще пожелае късмет на начинанието.

Манов и лавандулов мед ще се предлага на Фестивала на меда следващата седмица

Очаква се в изложението да се включат около 10-12 производители на мед и пчелни продукти, които ще предлагат богато разнообразие. Основната им цел ще е да представят стоката си като производители, без участието на посредници. Повечето пчелари производители във фестивала са печелили множество призове и награди – за добив на чист монофлорен мед  (акациев, липов, манов, лавандулов), с гарантирано качество. 



Пчеларите в областта, представлявани от  Янко Янков ( областен координатор на Съюза на българските пчелари за Добрич) и инж. Христо Христов, се оплакаха от ниският добив на мед тази година и множеството загинали пчелни семейства. Само в област Добрич изтровените пчелни семейства са около 1000. Навярно те никога няма да бъдат възстановени от пчеларите, заради сериозната инвестиция, която изисква начинанието. Една от причината за загиването им, освен неблагоприятните метеорологични условия, се оказаха неспазването на наредбите за наторяване на нивите от страна на арендаторите. Земеделците вредят с тази дейност, която причинява и смъртта на пчелите. Само за общ. Балчик загубите за някои от пчеларите се изчисляват от 80% до 100%, коментира Янков.

Настояваме за контрол и по-сериозни санкции за арендаторите. Искаме промяна на Наредба 5, за да се защитят пчелните семейства от изтравяне. Крайно време е МЗХ да помогне и на нас. Нека не забравяме, че в област Добрич има производители с големи пчелни семейства, които страдат и биват унищожавани. Първото сериозно отравяне на пчелни семейства за тази година бе в Балчик, но така и не получи гласност от медиите. Нека следваме примера на развитите европейски страни, които са забранили пръскането в нивите през светлата част от деня, коментираха Янев и Христов. Тазгодишното увеличение на цената на пчелните продукти е отражение на всички тези неблагоприятни фактори в нашия бизнес, допълниха те.