Набират се коледари в Тервел

За поредна година, община Тервел прави преглед на коледарските групи и ги подканва да се включат в празничната програма на града.

Набират се  коледари в Тервел

Целта на празника е издирването, съхраняването и популяризирането на обичаите през този светъл християнски празник. Участниците пресъздават символиката на празника Коледа, изпълняват коледарски песни, благословии. Чрез подготовката за участие се стимулира интереса към коледните традиции и приемствеността между поколенията.



Желаещите да се включат в празника момчета и мъже, трябва да го правят напълно доброволно. Участниците се разделят на четири възрастови групи - 5-7 години; 8-14 години;15-19 години; над 19 години.

Организаторът на събитието ще се съобрази с няколко правила. Групите ще могат да се представят с две песни и коледарска благословия, типични за населеното място, което представят. Позволени са други елементи от обичая Коледуване. Репертоара на всяка група трябва да е с продължителност до 15 минути. 

Срокът за подаване на заявките е 17:00 ч. на 14.12.2015 г. в стая 304 на община Тервел. Участниците могат да заявят своето желание за участие и на телефон 05751/2085, както и на kultura_tervel@abv.bg.

Прегледът на коледарските групи в Тервел ще се проведе на 18 декември в зрителна зала на НЧ"Димитър Дончев-Доктора-1893".