Д-р Новоселска: Нека осъзнаем необходимостта от ново отношение и култура в движението по пътищата

15 ноември е Световен ден за възпоменание на жертвите на пътнотранспортни произшествия

Д-р Новоселска: Нека осъзнаем необходимостта от ново отношение и култура в движението по пътищата

Апел на Областния управител д-р Маргарита Новоселска: Нека всички осъзнаем необходимостта от ново отношение и култура в движението по пътищата!
Уважаеми жители на област Добрич, уважаеми съграждани!
По решение на Генералната асамблея на ООН, всяка трета неделя на месец ноември се отбелязва Световният ден за възпоменание на жертвите на пътнотранспортни произшествия. 
Пътните инциденти са най-безсмислената причина за смъртността сред хората. Ежегодно, в резултат на нещастни случаи по пътищата на нашата страна, стотици губят живота си, хиляди получават тежки наранявания, значителен е броят и на пострадалите с увреждания за цял живот.
Освен огромния брой жертви и ранени, пътните инциденти причиняват и големи загуби за икономиката на страната. Експертите изчисляват, че България губи годишно 2% от брутния си вътрешен продукт, или около 1,2 млрд. лв.
На 15 ноември тази година отново ще отдадем дълбока почит към загиналите при ПТП. Същевременно с това, ще изразим нашата благодарност към лекарите, полицаите, пожарникарите, към всички, които всеки ден оказват съдействие и помощ на пострадалите, борят се за техния живот.
Уважаеми госпожи и господа, безопасността на движението е споделена отговорност и нейното подобряване не е по възможностите само на една организация или институция. Денят на възпоменание е и ден за размисъл, за осъзнаване на необходимостта от ново отношение и култура в движението на пътя. Размисъл за отговорността, която носи всеки един от нас! 
По повод Световния ден за възпоменание на жертвите на пътнотранспортни произшествия – 15 ноември, в храма „Св. Троица“ в Добрич, от 13 часа, ще бъде отслужена заупокойна литургия и панихида в памет на жертвите по пътищата.
Очаквам гражданите на Добрич да заявят своята съпричастност към мъката на близките и да вземат участие в традиционния акт на почит пред паметта на загиналите!