Самоука млада художничка от Добрич спечели голяма награда на американски конкурс

Добрич е градът с най-талантливите деца във всички сфери на изкуството. Поредното доказателство е 14-годишната Веселина. Тя рисува всеки ден, но никога не е ходила на школа по изобразително изкуство, курс или други извънкласни уроци. Нейна картина участва в престижен международен конкурс за деца художници от цял свят. В конкуренцията на над 500 талантливи млади творци от всички краища на планетата, повечето с богат опит в професионални школи, Веселина печели второто място и една уникална възможност да развие своя талант в меката на съвременното изкуство - Ню Йорк.

Самоука млада художничка от Добрич спечели голяма награда на американски конкурс



Веселина Василева е от Добрич, на 14 години, ученичка в ПМГ "Иван Ивазов". От 8-годишна всеки ден е с молив в ръка и споделя, че много обича да рисува пейзажи и портрети. Никога не е посещавала школа или курс по изобразително изкуство.

Смята, че е взела таланта си от своя кръстник Валентин Катранджиев. Той рисува прелестно, вдъхновявам се от неговите картини, споделя Веселина.

През миналата година тя е учила в СОУ "Димитър Талев". В час по рисуване учителката Анна Григорова е силно впечатлена от картината на Веселина, изобразяваща пустиня със зебри (най-горната снимка). Със съдействието на учителката и на галерията в Добрич картината, заедно с още едва творба на Веселина са изпратени за участие в международен конкурс, организиран в САЩ.

Втората картина, с която участва в конкурса

Над 500 деца от цял свят изпращат по 2 свои творби. Конкуренцията е много силна, но след конкурса Веселина получава писмо от организаторите. Тя е класирана на второ място, след момиче от Русия. И двете получават изключителна възможност - пълна стипендия за обучение в училище за художници в Ню Йорк, с покрити всики разходи. За съжаление заради здравословни проблеми момичето от Добрич не успява да замине за САЩ и да се възползва от тази голяма награда.

Тя обаче е много щастлива и горда от това голямо международно признание. Надява се скоро отново да участва в конкурс и да подреди първата си самостоятелна изложба. Рисуването е любомото ми занимание, мечтата ми е то да стане моя професия, споделя талантливата художничка.