От 5 ноември започва прием за контрол на вредителите по трайните насаждения

От 5 до 20 ноември в областните дирекции на ДФ Земеделие ще се приемат заявления за подпомагане по Националната програма за контрол на вредителите по трайните насаждения през зимния период.

От 5 ноември започва прием за контрол на вредителите по трайните насаждения

Финансовата инжекция ще е в размер на 1 млн. лева. Сумата ще обезщети земеделски стопани за направени разходи за зимни пръскания на трайните насаждения. Средствата са от остатъчния ресурс по вече приключили схеми от бюджета на ДФЗ. С тези допълнителни средства общият размер на помощта за 2015 г. достигна 3 млн. лв.



Държавната помощ цели максимално ограничаване на загубите на земеделските стопани от разпространението на вредители по трайните овощни насаждения, както и по насажденията с ягоди и малини. По схемата ще се компенсират разходите на стопаните за купуване на продукти за растителна защита и продукти за ускоряване на процесите на гниене на листата.

Помощта ще се предоставя на малки и средни предприятия - регистрирани земеделски стопани на овощните култури, ягоди и малини.

Срокът за отчитане на извършените дейности във връзка със зимните пръскания е 4 декември, а за сключване на договори и изплащане на средствата по държавната помощ – 18 декември 2015 г.