Регионален исторически музей - Добрич гостува в Тошево с археологическото наследство на Добруджа

В Исторически музей - Генерал Тошево днес се откри мобилната изложба "Археологическото наследство на Добруджа" на РИМ - Добрич.

Регионален исторически музей - Добрич гостува в Тошево с археологическото наследство на Добруджа

Гостуващата изложба има за цел да представи древното наследство на Добруджа. Тя обхваща всички археологически периоди от историята на областта. Представени са костени, кремъчни и каменни оръжия и оръдия на труда от зората на човешката цивилизация. Те са открити при археологическите разкопки на световно известното праисторическо селище, намиращо се на големия остров в Дуранкулашкото езеро. Отделено е място и на тракийската цивилизация, гръцката колонизация по добруджанското крайбрежие, културата на древните скити и келти. Керамични съдове и бронзови украшения показват бита на местното население по времето на Римската и Византийска империя. Посетителите ще видят керамични съдове от времето на създаването на българската държава, открити в некропола край днешното с. Топола, както и различни елементи от бита на населението на Второто българско царство и османската епоха, по-голямата част от които са открити при проучването на столицата на Добруджанското деспотство - крепостта Калиакра. Показани са над 150 предмета от глина, камък, кост, бронз и желязо, свързани с различни аспекти от живота на древните общества, съществували на територията на Южна Добруджа.



Мобилната изложба ще гостува в историческия музей в град Генерал Тошево до 2 декември. Отворена е за посещение всеки работен ден от 9.00 до 12.00 и от 14.00 до 16.00 часа.